A sophisticated and slightly daring update inside a historical architectural jewel in Zurich, atop an impeccable manicured ground of a private park. The extravagant neo-gothic, castle-like villa was built mid-19th century and is well hidden in the hills of Zurich’s elitist Gold Coast.
The new proprietors aimed for an interior design overhaul that adds a contemporary edge to the rooms and weaves in personal elements, in particular the personal collection of sacred art objects and paintings. To achieve a layered lived-in feeling, while also adding entertaining spaces and creating more relaxed rooms, the owners consulted STUDIOFORMA’s interior architects.
TSTUDIOFORMA converted three rooms, the hall, salon and dining room, into an up-to-date manner while simultaneously ensuring comfort and happiness of the family as well as preserving the integrity of the historical building. Carefully selected materials and a jewel-toned colour palette orchestrate the new interior concept for a tactile, warm and very physical environment.
  
THE HALL
The villa’s centrepiece, an impressive hall comprising 86 sq. m living area, is dominated by a tremendous ceiling with nearly four meters’ height. Another key architectural element is the massive stone fireplace of two meters’ height, giving the hall the character like a castle dedicated fireplace room.
The hall’s main entrance, which is embellished with a monumental cathedral door with pointed arch, conjures the lordly interior architecture. Also, the multiple mixture of gothic and baronial architecture elements emphasise the manorial and bold character of the hall. Lancet windows, wooden panelled ceiling and bold stone tiles confirm the archaic heritage of the space.
The walls were painted in Farrow & Ball’s «Castle Gray» and blend in harmoniously with the new interior furnishing and colour concept; the blue hues chosen for the furniture and carpets, the noble dark wood of the console tables as well the golden shades and brass base of the lamps.
A zoning of the hall successfully incorporates the two most challenging requests of the client, which was to combine the entertaining areas – the gentleman’s pool billiard and foosball table – together with the wife’s request of a relaxed and family-friendly living area around the fireplace.
Two blue silky Stepevi carpets, both customised with a contemporary and geometric pattern, were separately laid out on the stone floor in the hall. Another subtle room dividing element – A three meters long console table with an elegant high-polished ebony wooden surface. The narrow design of the console enhances the conversation between the two zones, the games room and the family living space.
THE HALL – FAMILY GAMES ROOM
The sapphire-blue sofa arrangement around the pool table evokes a dandy look and feel. Two «Bell» tables by Sebastian Herkner for ClassiCon and a tailored armchair, designed in blue and brown silky hues, serve as eye-catching elements.
  
THE HALL – FAMILY LIVING AREA
The sofa landscape around the fireplace is also made from a robust and lux velvet material in sapphire. A customised massive, smoked oak coffee table serves as a display for one of the family’s outstanding sacred art objects, a medieval church book from the 16th century.
  
THE SALON
The notion of an overall exhilarant, lush garden kind of atmosphere elevates the salon’s interior design. Soft toned blue, green, gold and cream tie together the salon with the adjacent oriel and can be summed up in three words – comfort, serenity and sophistication.
Blue carpets and the parquet flooring, bordered by tall dark wooden sideboards gently contrast the relaxing interior. An uninterrupted array of plush sofas and satiny beige lamp shades evoke a feminine, romantic attitude with an undeniable old-world touch.
Emerald coloured sofas encircle a bespoke coffee table with tobacco leaf pattern. A striking chandelier in the middle offsets the parlor’s sofa arrangement
The overall bright and cozy ambience of the salon is perfectly framed by Farrow & Ball’s pale wall colour “Cooking Apple Green” and works as a calming canvas for the owner’s assemblage of sixteen heavy, golden ancient Buddhist scriptures.
The abundant oriel window of the salon with a picturesque view over the greenery of the private park serves as a peaceful refuge, and certainly is an immaculate spot for high-tea.
A custom-shaped blue Stepevi carpet with contemporary floral pattern complements the cream vintage leather sofas surrounding the marbled coffee table.
The salon and oriel share an intimate yet sophisticated air that comes from the soft mix of furnishings, revived colours and noble wooden accents.
  
THE DINING HALL
For the dining room, STUDIOFORMA lavished the walls with a refined glazing technique. A rich gold paint now encircles the room’s flamboyant dining arrangement of eight, curved and velvet dressed chairs surrounding a bespoke marble table, designed by Mario Botta. Botta’s table comprises a mottled white-grey-rosy top reflecting the marble surround, in particular the pink dots, of the fireplace. The ruby-toned upholstery of the dining chairs subtly corresponds to the reddish color accents of the table and the fireplace.